Inwestycja w zdrowieRozmowa z Beatą Małecką-Liberą, wiceminister zdrowia - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2015)
– Chcemy wydłużyć życie Polaków do średniej europejskiej oraz podnieść jego jakość, stąd wyzwanie rzucone chorobom metabolicznym i czynnikom ryzyka. Istotą zdrowia publicznego nie jest leczenie osób, które zdrowie utraciły, ale wszelkie działania zmniejszające ryzyko przedwczesnej utraty zdrowia – mówi Małecka-Libera.