Standardy diagnostyki w onkologii i skutki prawne ich nieprzestrzegania - Rutkowska, Ewa; Łojko, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2015)
Właściwa diagnoza ma podstawowe znaczenie w leczeniu pacjentów onkologicznych. Wielość metod diagnostycznych, które mogą pomóc w rozpoznaniu choroby nowotworowej, nieswoistość chorób nowotworowych, a jednocześnie ograniczenia finansowania publicznego i brak jednego źródła standardów diagnostyki sprawiają, że podmiot leczniczy i lekarz stają przed bardzo trudnym wyborem.