Rak jajnika – podstępna choroba i wyzwanie - Kozierkiewicz, Adam; Topór-Mądry, Roman; Fijuth, Jacek; Basta, Antoni; Didkowska, Joanna; Kupriańczyk, Jolanta; Łacko, Aleksandra; Mądry, Radosław; Nowakowska, Dorota; Siedlecki, Janusz; Wysocki, Piotr; www.dane-i-analizy.pl, zespół serwisu (Menedżer Zdrowia, 2015)
Z inicjatywy Polskiego Towarzystwa Onkologicznego przygotowywana jest „Biała księga nowotworów jajnika”. Nowotwór największe żniwo zbiera w województwie kujawsko-pomorskim, a najmniejsze na Podkarpaciu. Oceniono też skuteczność leczenia. Najwyższą odnotowano w województwie zachodniopomorskim, najniższą – w lubuskim. Skąd te różnice?