Poszukiwanie wiedzy na temat własnej choroby oraz stosowanie alternatywnych metod terapii wśród pacjentów poddawanych radioterapii - Bielesz, Katarzyna; Plutowski, Dawid; Sokołowski, Filip; Strzelczyk, Wojciech; Kieszkowska-Grudny, Anna; Rucińska, Monika (Psychoonkologia, 2015)
Wstęp: Rozpoznanie choroby nowotworowej, jej rozwój i leczenie powodują wiele problemów natury fizycznej i psychicznej, w tym lęk, który może wzbudzać w chorym potrzebę poszukiwania dodatkowych informacji dotyczących choroby i jej leczenia oraz skłaniać do stosowania alternatywnych, niekonwencjonalnych terapii. Celem pracy była ocena chęci i sposobu pogłębiania wiedzy na temat własnej choroby i jej leczenia oraz stosowania niekonwencjonalnych metod terapii przez pacjentów z chorobą nowotworową poddawanych radioterapii z założeniem radykalnym. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 101 pacjentów w wieku 26–80 lat. Posłużono się ankietą stworzoną na potrzeby badania przez członków Studenckiego Koła Naukowego przy Katedrze Onkologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Wyniki: Większość ankietowanych pacjentów (83%) wykazywała chęć poszerzania wiedzy na temat własnej choroby. Najczęściej wskazywanym źródłem dodatkowej wiedzy były gazety i czasopisma, następnie telewizja oraz rozmowy z bliskimi i znajomymi. Wśród osób nieposzukujących dodatkowych informacji na temat choroby byli głównie mężczyźni z wykształceniem podstawowym i zawodowym, pracujący fizycznie, mieszkający na wsi i w małych miastach. Do stosowania medycyny niekonwencjonalnej przyznało się 20% pacjentów. W trakcie choroby badani pacjenci rzadko (tylko 29% respondentów) korzystali z pomocy i wsparcia rehabilitanta, pracownika socjalnego, psychologa, psychoterapeuty czy duchownego. Wnioski: Zasadne wydaje się rozpowszechnianie rzetelnych i zrozumiałych informacji na temat nowotworów w ogólnie dostępnych mediach (gazety, czasopisma, telewizja). Celowe jest również zwrócenie uwagi pacjentów na możliwość korzystania z profesjonalnej pomocy psychologicznej, socjalnej i duchowej, która jest coraz częściej dostępna na oddziałach onkologicznych.