Uważność i jej korelaty u pacjentów onkologicznych - Wesołowska, Karolina; Izdebski, Paweł; Kawiecka-Dziembowska, Bożena (Psychoonkologia, 2015)
Celem przeprowadzonych badań było ustalenie, czy istnieje związek między uważnością, definiowaną jako receptywna uwaga i świadomość, które są skierowane na aktualne doświadczenia, a lękiem, depresją, agresją i określonymi sposobami radzenia sobie z chorobą u pacjentów onkologicznych. Grupę badanych stanowiło 100 osób (51 kobiet i 49 mężczyzn) z diagnozą nowotworu złośliwego (próba była heterogeniczna pod względem typu nowotworu), wśród których przeważały osoby w okresie średniej i późnej dorosłości (M = 54,93). Pacjenci wypełnili baterię testów zawierającą: Kwestionariusz Uważności MAAS, Skalę HAD-M oraz zmodyfikowaną wersję kwestionariusza Ways of Coping – Cancer Version . Uzyskane wyniki wskazały na występowanie negatywnego związku między uważnością a analizowanymi zmiennymi, co sugeruje, że warto rozwijać uważność w badanej grupie pacjentów.