Kliniczne znaczenie immunohistochemicznej ekspresji białek p53, Bcl-2 i Bax u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca. Praca poglądowa - Faran, Grzegorz; Dworakowska, Dorota; Jassem, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Rak płuca jest nowotworem o złym rokowaniu – to najczęstsza przyczyna zgonów spośród nowotworów złośliwych w Polsce. Poznanie biologii tego guza może przyczynić się do lepszego doboru chorych do skojarzonych metod leczenia oraz stworzyć nowe możliwości terapii. Dotychczasowe badania wskazują, że zaburzenia programowanej śmierci komórek (apoptozy) mogą mieć wpływ na przebieg niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP). W pracy przedstawiono informacje na temat kluczowych dla apoptozy białek p53, Bcl-2 i Bax. P53 – białko regulujące wiele szlaków molekularnych (cykl komórkowy, syntezę DNA, apoptozę i inne) uważane jest za jeden z najbardziej istotnych elementów kancerogenezy. Białka Bcl-2 i Bax, jedno hamujące, a drugie promujące apoptozę, należą do grupy białek BCL. Ich rola w niedrobnokomórkowym raku płuca jest przedmiotem ciągłych badań. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego rokowania chorych na NDRP z ekspresją powyższych białek badanych w tkance nowotworowej metodami immunohistochemicznymi. Część autorów wykazała niekorzystny wpływ nadmiernej ekspresji p53 na przeżycie chorych na NDRP. Natomiast zwiększona ekspresja Bcl-2 u chorych na NDRP była związana raczej z niekorzystnym rokowaniem. Rola ekspresji Bax nie została dotychczas jednoznacznie określona. Praktyczne zastosowanie tych wyników wymaga jednak dalszych badań.