Early and long-term outcomes of pericardiotomy in the treatment of primary cardiac tamponade - Perek, Bartłomiej; Tomaszewska, Iga; Stefaniak, Sebastian; Bartczak, Agnieszka; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Tamponada serca jest stanem zagrożenia życia, który wymaga leczenia w trybie nagłym. W leczeniu tamponady stosuje się wiele metod. Celem retrospektywnego badania była analiza skuteczności nacięcia worka osierdziowego w trybie nagłym pod względem zarówno uwolnienia tamponady serca, jak i zapobiegania nawrotowi płynu w worku osierdziowym. Materiał i metody : Badaniem objęto 90 kolejnych chorych (58 mężczyzn i 32 kobiety) średnio w wieku 57,4 ± 14,1 roku, których w latach 2006–2011 poddano perikardiotomii w trybie nagłym z powodu objawowej pierwotnej tamponady serca. Na zakończenie okresu obserwacji u wszystkich chorych wykonano kontrolne badanie echokardiograficzne. Analizę przeżycia przeprowadzono z zastosowaniem metody Kaplana-Meiera. Wyniki: Średni czas trwania zabiegu wyniósł 14,2 ± 4,5 minuty. Wszyscy chorzy przeżyli operację. Jedna osoba zmarła we wczesnym okresie pooperacyjnym. W okresie obserwacji poszpitalnej (mediana 49 miesięcy) 32 chorych zmarło z jakiejkolwiek przyczyny. Prawdopodobieństwo przeżycia 1 roku i 4 lat po operacji wyniosło, odpowiednio, 0,68 ± 0,05 i 0,64 ± 0,05. Rozpoznanie nowotworu złośliwego miało negatywny wpływ na przeżycie. I tak, oszacowane prawdopodobieństwo przeżycia 1 roku i 4 lat po operacji wyniosło 0,56 ± 0,06 i 0,53 ± 0,06 dla chorych z nowotworem złośliwym oraz 0,93 ± 0,05 i 0,89 ± 0,06 dla pozostałych. W dwóch przypadkach, i to tylko z nowotworem złośliwym, zaszła konieczność reinterwencji w okresie poszpitalnym ze względu na nawrót płynu w worku osierdziowym. Wnioski : Perikardiotomia, choć jest zabiegiem inwazyjnym, jest bezpieczną metodą leczenia tamponady serca. Skutecznie zapobiega również nawrotom płynu w worku osierdziowym, w tym również u chorych z nowotworem złośliwym.