Solitary fibrous tumor of the pleura – analysis of 18 cases - Cieślik-Wolski, Bartosz; Pryt, Łukasz; Szlachcińska, Aleksandra; Walczak-Pasz, Grażyna; Jesionek-Kupnicka, Dorota; Kozak, Józef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Izolowany guz włóknisty opłucnej ( solitary fibrous tumors of the pleura – SFTP) jest rzadkim guzem pierwotnym wywodzącym się z komórek mezenchymalnych tkanki łącznej. Badania immunohistochemiczne potwierdziły, że nowotwór ten nie ma związku z międzybłoniakiem opłucnej – najczęstszym guzem pierwotnym opłucnej. Celem pracy było przedstawienie doświadczenia własnego w diagnozowaniu i leczeniu SFTP. Materiał i metody : Analizie poddano 18 pacjentów leczonych na Oddziale Chirurgii Klatki Piersiowej UM w Łodzi w latach 1998–2014. Przeanalizowano historię chorób pacjentów oraz wyniki pooperacyjnych badań histopatologicznych resekowanych guzów. Pooperacyjny materiał poddano ocenie histopatologicznej z uwzględnieniem obowiązujących kryteriów złośliwości. Wyniki: U 17 pacjentów (94%) zmianę udało się usunąć. Zmiany łagodne i poniżej 3 cm usunięto metodą wideotorakoskopową (video-assisted thoracoscopic surgery – VATS). W 5 przypadkach stwierdzono cechy złośliwości w przebadanym materiale pooperacyjnym. Wnioski: Izolowany guz włóknisty opłucnej to rzadki, zazwyczaj łagodny guz o często bezobjawowym przebiegu klinicznym. Leczenie polega na całkowitej resekcji guza, w tym struktur sąsiednich, jeśli zmiana ma charakter złośliwy.