Von Willebrand factor in patients on mechanical circulatory support – a double-edged sword between bleeding and thrombosis - Hudzik, Bartosz; Kaczmarski, Jacek; Pacholewicz, Jerzy; Zakliczynski, Michal; Gasior, Mariusz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Mechaniczne wspomaganie krążenia ( mechanical circulatory suport – MCS) jest ogólnym terminem określającym różne technologie stosowane w zarówno krótko-, jak i długoterminowym postępowaniu z pacjentami ze schyłkową przewlekłą niewydolnością serca lub ostrą niewydolnością serca. Najczęściej mechaniczne wspomaganie serca stosowano jako pomost do przeszczepu, ale w ostatnim czasie używa się go również jako terapii docelowej. Obecnie wskaźniki 2- do 3-letnich przeżyć u dokładnie wyselekcjonowanych pacjentów są lepsze niż w przypadku innego typu terapii. Niemniej, leczenie za pomocą MSC bywa niekiedy obciążone zagrażającymi życiu komplikacjami, takimi jak krwawienie czy zakrzepica urządzenia. Czynnik von Willebranda ( von Willebrand factor – vWF) pełni dwie ważne funkcje związane z hemostazą. Odgrywa on kluczową rolę w agregacji płytek krwi i jest nośnikiem czynnika VIII ( factor VIII – FVIII) w osoczu. Czynnik von Willebranda przedłuża też okres półtrwania FVIII, chroniąc go przed degradacją proteolityczną. Duże stężenia vWF w osoczu powiązano ze zwiększonym ryzykiem zakrzepicy. Zaburzenia lub niedobór vWF leżą u podstaw dziedzicznej choroby von Willebranda i nabytego zespołu von Willebranda.