Surgical removal of entrapped guidewire fragment following direct circumflex artery angioplasty and stenting - Domaradzki, Wojciech; Sanetra, Krzysztof; Skwarna, Bartosz; Król, Marek; Kuczera, Małgorzata; Cisowski, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Streszczenie W pracy przedstawiono przypadek 64-letniego mężczyzny z chorobą niedokrwienną serca poddanego procedurze przezskórnej interwencji wewnątrznaczyniowej w zakresie tętnicy okalającej. W trakcie wycofywania prowadnicy doszło do jej zaklinowania o strukturę implantowanego wcześniej stentu. Pomimo licznych prób nie udało się wycofać ciała obcego z naczynia. Podczas zabiegu obserwowano zmiany w elektrokardiogramie, w kolejnej dobie wzrost markerów uszkodzenia mięśnia sercowego. Pacjenta przekazano na Oddział Kardiochirurgii i przy użyciu krążenia pozaustrojowego usunięto pod kontrolą wzroku prowadnicę oraz wykonano zabieg pomostowania aortalno-wieńcowego. Opcje terapeutyczne i rokowania nadal stanowią przedmiot dyskusji.