Novel variant of dual left anterior descending artery arising from single right coronary artery anomaly presenting with angina inversa - Cingoz, Faruk; Arslan, Gokhan; Iyisoy, Atilla; Bingol, Hakan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W pracy opisano przypadek kobiety, lat 55, bez choroby wieńcowej w wywiadzie, chorującej na nadciśnienie od 17 lat, która została przyjęta ze spoczynkowym bólem klatki piersiowej. Badanie elektrokardiograficzne wykazało ujemny załamek T w odprowadzeniach przedsercowych. Angiografia naczyń wieńcowych uwidoczniła nietypową anatomię naczyniową w postaci wspólnego odejścia prawej i lewej tętnicy wieńcowej od zatoki Valsalvy stanowiącej wspólny pień wieńcowy. Warto zwrócić uwagę, że nieprawidłowości załamka T i bóle klatki piersiowej mogą wynikać z tej wrodzonej anomalii wieńcowej.