Zastosowanie konformalnej radioterapii i modulacji intensywności wiązki w planowaniu pooperacyjnej radioterapii chorych na raka trzustki - Idasiak, Adam; Wolny, Edyta; Wydmański, Jerzy; Hawrylewicz, Leszek; Miszczyk, Leszek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Celem pracy jest porównanie konformalnej radioterapii (CFRT) i modulacji intensywności wiązki (IMRT) w planowaniu radykalnej radioterapii u chorych na raka trzustki. Przedmiotem analizy są 2 techniki napromieniania, zastosowane u 11 chorych na raka trzustki po leczeniu operacyjnym. Dla każdego chorego wykonano 2 plany leczenia techniką konformalnej radioterapii (CFRT) i modulacji intensywności wiązki (IMRT). W CFRT zastosowano 4 pola (4P): 2 skośne i 2 boczne, natomiast w IMRT 5 pól (5P): 3 skośne i 2 boczne. Porównano rozkłady dawki w PTV i narządach krytycznych (wątrobie, nerce, rdzeniu kręgowym, jelitach). Otrzymane zakresy dawek oraz wartości średnie zostały stabelaryzowane i porównane przy pomocy nieparametrycznego testu U Whitneya-Manna. W obu technikach uzyskano jednakową wysoką homogenną dawkę w PTV. Istotną różnicę zaobserwowano w nerce prawej i wątrobie, gdzie uzyskano zmniejszenie średniej dawki maksymalnej dla nerki prawej z 25,7 do 19,5 Gy (p=0,002) na korzyść techniki IMRT, a w wątrobie redukcję dawki maksymalnej z 45,3 do 43,3 Gy (p=0,002). Porównując modulację intensywności wiązki i konformalną technikę planowania radioterapii u chorych na raka trzustki, nie wykazano istotnych różnic klinicznych w rozkładach dawki w PTV i narządach krytycznych. Ze względu na czasochłonność technika IMRT nie jest zlecana w rutynowym planowaniu radioterapii.