A rare case of duodenal ulcer perforation accompanied by Boerhaave syndrome - Dżeljilji, Agata; Rokicki, Wojciech; Rokicki, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Perforacja przełyku to najszybciej postępujące i najbardziej zagrażające życiu przerwanie ciągłości przewodu pokarmowego. Należy je traktować jako stan nagły wymagający wczesnej diagnostyki i bardzo agresywnego, szybkiego leczenia w celu uniknięcia ciężkich powikłań oraz zgonu. Metody leczenia samoistnego przedziurawienia przełyku do dzisiaj budzą wiele kontrowersji, jednak wszyscy autorzy podkreślają, że końcowy sukces zależy w głównej mierze od opóźnienia w ustaleniu rozpoznania. Autorzy opisują rzadki przypadek przedziurawienia wrzodu dwunastnicy z towarzyszącym zespołem Boerhaave’a.