Przepychanka - Atłachowicz, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2015)
Tytułowa przepychanka to brak współpracy między dwoma największymi udziałowcami rynku medycznego – szpitalnictwem i podstawową opieką zdrowotną. Szpitalnictwo jest największym beneficjentem systemu, gdyż konsumuje prawie połowę rocznego budżetu narodowego płatnika, którym jest Narodowy Fundusz Zdrowia. Podstawowa opieka zdrowotna (lekarze rodzinni) jest z kolei najliczniejszą grupą świadczeniodawców.