Rynek tak, wypaczenia – nie - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2015)
Dobrze by było, gdyby postulowane przez PiS większe zaangażowanie państwa w sprawy publicznej ochrony zdrowia oznaczało nie likwidację mechanizmów rynkowych, ale likwidację patologii, jakie wokół tych mechanizmów narosły.