Czy zatrudnianie osób niepełnosprawnych wpływa na bilans ekonomiczny szpitala w świadomości jego pracowników? - Machaj, Małgorzata M.; Lorkowski, Jacek; Kotela, Ireneusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Jednym z przepisów regulujących zatrudnienie na otwartym rynku pracy jest ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, która definiuje niepełnosprawność, skupiając się przede wszystkim na możliwości wykonywania pracy. Cel pracy : Ocena świadomości efektów finansowych zatrudniania osób niepełnosprawnych w Centralnym Szpitalu Klinicznym MSW w Warszawie wśród pracowników szpitala. Materiał i metody: Grupę badaną i kontrolną stanowiły osoby pracujące w szpitalu. Populacja badanych pracowników składała się z 247 osób, w tym z 194 kobiet i 53 mężczyzn, w wieku 25–60 lat. Grupę badaną stanowiły osoby niepełnosprawne, natomiast grupę kontrolną – współpracownicy osób niepełnosprawnych obojga płci i w analogicznym wieku. W odrębnej grupie znalazło się 60 osób z kadry zarządzającej średniego i wyższego szczebla. Dla grupy badanej i kontrolnej sporządzono ankietę dotyczącą problematyki uwarunkowań ekonomicznych zatrudniania osób niepełnosprawnych. Wyniki zestawiono z danymi z kwestionariusza dla kadry zarządzającej oraz danymi statystycznymi funkcjonowania szpitala. Zastosowano metody statystyki matematycznej. Wyniki: Stwierdzono rozbieżności pomiędzy grupą badaną a kontrolną oraz pomiędzy wynikami statystycznymi funkcjonowania szpitala w przypadku oceny osób niepełnosprawnych jako pracowników w zakresie obciążeń dla przedsiębiorstwa: korzystania ze zwolnień lekarskich, ogólnie pojętych przerw w pracy, dodatkowego urlopu, dostępności do badań specjalistycznych w godzinach pracy oraz zysków, w szczególności zwrotu kosztu wyposażenia stanowiska pracy i dofinansowania do wynagrodzeń. Wnioski : Istnieje znacznego stopnia rozbieżność pomiędzy wyobrażeniami menadżerów i pracowników o przywilejach pracowników niepełnosprawnych a ich rzeczywistą skalą. Zauważono niezrozumienie i brak znajomości obowiązujących przepisów ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych u znacznej części pracowników i menadżerów.