Wpływ ćwiczeń izometrycznych mięśnia czworogłowego w zespole bólowym przedniego przedziału stawu kolanowego u młodych kobiet - Wilczyński, Jacek; Karolak, Przemysław; Karolak, Joanna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Ból w przednim przedziale stawu kolanowego jest zespołem objawów powiązanych z nieprawidłowościami w obrębie stawu rzepkowo-udowego. Stanowi częstą przyczynę zasięgania porad u lekarzy ortopedów. Cechą charakterystyczną tego problemu jest przewlekły ból w okolicy przedniego przedziału jednego lub też obu kolan. Problem ten dotyka częściej kobiet, zwłaszcza w wieku młodzieńczym. Skutkiem tej dolegliwości jest pogorszenie jakości życia. Dysfunkcja ta znacznie ogranicza, a często wręcz nie pozwala na wykonywanie czynności dnia codziennego. Ból przeważnie występuje przy uprawianiu aktywności fizycznej, jednak może również towarzyszyć dłuższemu unieruchomieniu stawu kolanowego. Przy określaniu typu niestabilności rzepkowo-udowej wykorzystuje się magnetyczny rezonans jądrowy, badanie artroskopowe, ultrasonograficzne oraz rentgenowskie. Stosunkowo skuteczną metodą leczenia bólu w przedniej części kolana są ćwiczenia izometryczne mięśnia czworogłowego uda. Pozwalają one na wzmocnienie mięśnia czworogłowego i zmniejszenie niestabilności stawu rzepkowo-udowego. Cel pracy : Ocena efektywności ćwiczeń izometrycznych mięśnia czworogłowego u młodych kobiet z zespołem bólowym przedniego przedziału stawu kolanowego. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 30 kobiet w wieku 13–44 lat (średnia wieku: 26,8 roku), u których zdiagnozowano dolegliwości bólowe przedniego przedziału stawu kolanowego. Wyniki i wnioski : Ćwiczenia izometryczne mięśnia czworogłowego uda są efektywną metodą zmniejszania bólu przedniego przedziału stawu kolanowego, korzystnie wpływają na aktywność fizyczną, w tym wykonywanie podstawowych czynności dnia codziennego. Test t-Studenta wykazał, że ćwiczenia izometryczne mięśnia czworogłowego uda zmniejszają ból w przednim przedziale stawu kolanowego. Test Kruskala-Wallisa potwierdził istotne zmniejszenie dolegliwości bólowych przedniej strony kolana.