Znaczenie aktywności fizycznej i diety w życiu studentek - Pawłowski, Rafał; Dutkiewicz, Robert; Winiarczyk, Tomasz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Wprowadzenie : Styl życia jest jednym z czynników mających największy wpływ na utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Brak aktywności fizycznej i złe odżywianie się to dwa elementy, które w sposób negatywny wspierają się, a skutkiem jest wzrost liczby ludzi otyłych. Nieregularne odżywianie jest często związane z nieregularnym życiem akademickim. Cel pracy : Celem badań jest ustalenie, czym jest zdrowie dla badanych studentek, jak jest ono przez nie postrzegane, potocznie definiowane, a także czy zdrowie w rozumieniu przyszłych pielęgniarek i fizjoterapeutek różni się od zdrowia widzianego oczyma studentek innych kierunków. Oceniano, czy samoocena dotycząca zdrowia idzie w parze z aktywnością fizyczną w czasie wolnym i regularnym odżywianiem się oraz jakie czynniki, według badanych, mają największy wpływ na stan zdrowia człowieka. Materiał i metody : W badaniach uczestniczyło 180 studentek studiów stacjonarnych Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Próbę stanowiło 98 (54,4%) studentek Wydziału Nauk o Zdrowiu oraz 82 studentki innych wydziałów. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a jako technikę ankietę. Wyniki : Dla studentek zdrowie stanowi najczęściej wartość, jest kojarzone z dobrym samopoczuciem, brakiem choroby. Dla studentek pielęgniarstwa zdrowie to nie tylko brak choroby, kalectwa, ale także dobrostan biopsychospołeczny. Najważniejsze czynniki, które mają wpływ na stan zdrowia, to aktywność fizyczna i odżywianie się. Wysoka samoocena dotycząca zdrowia nie idzie w parze z dbałością o nie. Tylko niespełna 8% studentek zarówno uprawia sport w czasie wolnym, jak i regularnie się odżywia, natomiast ponad połowa nie uprawia sportu i nieregularnie się odżywia (współczynnik kontyngencji C Persona osiąga tylko wartość 0,1). Wnioski : Studentki pielęgniarstwa, w odróżnieniu od studentek innych kierunków, postrzegają zdrowie zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia. Aktywność fizyczna i regularne odżywianie się są wskazywane, niezależnie od kierunku studiów, jako najważniejsze czynniki wpływające na stan zdrowia człowieka. Wysoka samoocena dotycząca zdrowia nie idzie w parze ze zdrowym stylem życia badanych studentek.