Funkcje wykonawcze u osób z chorobą Parkinsona bez objawów otępienia. Czy chorzy o różnym poziomie wglądu we własne kompetencje wykonawcze różnią się sprawnością funkcji wykonawczych? - Szepietowska, Ewa; Okuniewska, Hanna; Bartosz, Katarzyna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2015)
Deficyty wykonawcze ( executive dysfunctions – EDF) są częstym problemem osób z chorobą Parkinsona ( Parkinson’s disease – PD). W badaniach własnych porównano wykonanie zadań angażujących funkcje wykonawcze ( executive functions – EF) przez osoby zdrowe (n = 15) oraz osoby z PD bez objawów otępienia (n = 15). Zastosowano polską eksperymentalną wersję testu Stroopa ( Test interferencji nazw i kolorów ), Test łączenia punktów, zadania fluencji słownej oraz metody przesiewowe określające nasilenie nastroju depresyjnego ( Geriatric Depression Scale – GDS) i poziom funkcji poznawczych ( Mini-Mental State Examination – MMSE). Badani wypełniali także kwestionariusz samooceny trudności wykonawczych w życiu codziennym ( Dysexecutive Questionnaire – version Self – DEX S), zestawiony potem z ocenami nasilenia trudności dokonanymi przez bliskich ( version Informant – DEX I). Grupa PD na niższym poziomie wykonała zadania angażujące EF. Na podstawie różnicy DEX S i DEX I w grupie PD wyodrębniono podgrupy i porównano je pod względem poziomów wykonania zadań angażujących EF. Wyniki wskazują na odmienne profile możliwości wykonawczych u chorych o różnych poziomach wglądu we własne kompetencje wykonawcze.