Wpływ czynników socjodemograficznych, przebiegu leczenia, relacji społecznych i wiedzy o chorobie na czas przeżycia pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową w opiece paliatywnej - Kleinrok, Andrzej; Nowosielecka, Dorota; Buta, Anna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Cel pracy : Analiza wpływu czynników socjodemograficznych, niektórych czynników ryzyka, przebiegu leczenia, wiedzy o chorobie, relacji społecznych i praktyk religijnych na czas przeżycia chorych w terminalnej fazie choroby nowotworowej pozostających w opiece paliatywnej oraz wpływu płci i miejsca zamieszkania na częstość korzystania z opieki w ramach poradni opieki paliatywnej. Materiał i metody : Badaniem ankietowym objęto 1028 pacjentów, mieszkańców powiatu hrubieszowskiego w wieku od 11 do 98 lat (śr. 66,5 ±12,5 roku), w tym 418 kobiet będących pod opieką Poradni Opieki Paliatywnej SPZOZ w Hrubieszowie w latach 1994–2009. Wyniki : Średni czas przeżycia pacjentów korzystających z Poradni Opieki Paliatywnej i walki z bólem wyniósł 81 dni. Niezależnymi czynnikami wydłużającymi życie były codzienne odwiedziny znajomych (o 22 dni, OR = 1,60, p = 0,0076, 95% CI: 1,13–2,25), leczenie radioterapią (o 18 dni, OR = 1,91, p = 0,002, 95% CI: 1,26–2,88) oraz niewystępowanie choroby nowotworowej w rodzinie (o 10 dni, OR = 1,56, p = 0,0105, 95% CI: 1,11–2,21). Częściej z opieki paliatywnej korzystali mieszkańcy miast niż wsi (35,1% vs 64,9%; p = 0,0003). Wnioski : Niezależnymi czynnikami wydłużającymi czas przeżycia pacjentów w opiece paliatywnej są codzienne odwiedziny, stosowanie radioterapii oraz niewystępowanie choroby nowotworowej w rodzinie. Mieszkańcy miast z zaawansowaną chorobą nowotworową częściej korzystają z opieki paliatywnej.