Leczenie bólu u chorych z zaparciem stolca wywołanym opioidami – opis przypadku - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Zaparcie stolca wywołane opioidami może wystąpić po zastosowaniu analgetyku opioidowego niezależnie od jego rodzaju oraz drogi podania. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki, u której rozpoznano zaparcie poopioidowe związane z leczeniem fentanylem w postaci systemu transdermalnego. Jego zamiana na preparat oksykodonu z naloksonem w postaci tabletek o zmodyfikowanym uwalnianiu zapewniła skuteczność przeciwbólową oraz przywróciła prawidłową czynność jelit.