Zastosowanie połączenia agonisty receptorów opioidowych – oksykodonu, z antagonistą opioidowym – naloksonem. Skuteczność przeciwbólowa i tolerancja – opisy przypadków - Jaśko, Katarzyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Ból występuje u wielu pacjentów z chorobą nowotworową. W poniższym opracowaniu omówiono dwa przypadki chorych z bólem nowotworowym, u których występowały zaparcia w wyniku leczenia opioidami. Przedstawiono nową strategię leczenia bólu nowotworowego za pomocą łącznego stosowania agonisty receptorów opioidowych – oksykodonu, z antagonistą opioidowym – naloksonem w jednej tabletce. W opisanych sytuacjach klinicznych uzyskano dobrą kontrolę bólu z przywróceniem prawidłowego funkcjonowania jelit.