Nawracające zapalenie chrząstek – problem diagnostyczny - Pietrzak, Zbigniew; Putała-Pośpiech, Małgorzata; Józefowicz-Korczyńska, Magdalena; Woźniacka, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie. Nawracające zapalenie chrząstek (NZC) należy do rzadkich chorób układowych o podłożu autoimmunologicznym i nie w pełni wyjaśnionej etiopatogenezie. Ze względu na szeroki zakres objawów klinicznych oraz współwystępowanie z innymi chorobami systemowymi NZC stanowi wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne. Charakterystycznym objawem jest stan zapalny w obrębie tkanki chrzęstnej ucha, nosa, krtani, drzewa oskrzelowego, żeber, stawów obwodowych. Proces chorobowy może dotyczyć ucha wewnętrznego, narządu wzroku, układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i moczowego. Cel pracy. Przedstawienie przypadku oraz omówienie kryteriów klinicznych i laboratoryjnych NZC. Opis przypadku. Pacjentka, lat 64, została przyjęta do Kliniki z powodu ostrego stanu zapalnego zlokalizowanego w obrębie chrzęstnych części obu małżowin usznych. Na podstawie obrazu klinicznego, badania histopatologicznego i wskaźników laboratoryjnych oraz współwystępowania procesów autoimmunologicznych rozpoznano NZC. Leczenie prednizonem, w stopniowo zmniejszających się dawkach, spowodowało całkowite ustąpienie objawów i dolegliwości. Wnioski. Nawracające zapalenie chrząstek jest przewlekłą, nawracającą i postępującą chorobą zapalną, która może powodować groźne powikłania wielonarządowe.