Rozsiana, skórna, klasyczna postać mięsaka Kaposiego u pacjenta pochodzenia polskiego – opis przypadku - Żychowska, Magdalena; Batycka-Baran, Aleksandra; Baran, Wojciech; Maj, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Wprowadzenie . Mięsak Kaposiego jest nowotworem angioproliferacyjnym występującym w czterech odmianach klinicznych. Postać klasyczna występuje głównie u starszych mężczyzn pochodzenia żydowskiego lub zamieszkujących kraje basenu Morza Środziemnego, ponadto charakteryzuje się predylekcją do zajmowania kończyn dolnych oraz łagodnym, wieloletnim przebiegiem. Zmiany najczęściej są ograniczone do skóry, a do zajęcia narządów wewnętrznych dochodzi w 4–15% przypadków. Cel pracy. Przedstawienie i omówienie odmiany klasycznej mięsaka Kaposiego oraz zwrócenie uwagi na możliwości terapeutyczne. Opis przypadku . Przedstawiamy przypadek 77-letniego mężczyzny pochodzenia polskiego z licznymi ograniczonymi do skóry czerwono-purpurowymi guzkami i blaszkami w przebiegu mięsaka Kaposiego. Badania w kierunku zakażenia HIV oraz wywiad dotyczący leczenia immunosupresyjnego były negatywne. Wnioski. Postać klasyczna mięsaka Kaposiego charakteryzuje się łagodnym przebiegiem, dlatego zwraca się uwagę na rozważną kwalifikację pacjentów do leczenia systemowego. Przy wyborze opcji terapeutycznej należy kierować się stopniem zaawansowania, zajęciem narządów wewnętrznych, powikłaniami choroby, wiekiem pacjenta oraz obecnością schorzeń towarzyszących.