Rola białek p63 w kancerogenezie oraz znaczenie ich ekspresji w diagnostyce nowotworów skóry i żeńskiego układu rozrodczego - Wysocka-Dubielecka, Kalina M.; Majewski, Sławomir; Łoza, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Proteiny p63 są homologami białka p53 i razem z p73 tworzą rodzinę białek p53, która obejmuje czynniki transkrypcyjne regulujące metabolizm, proliferację, różnicowanie, starzenie się i śmierć komórki. Białko p63 odgrywa znaczącą rolę w rozwoju i funkcjonowaniu naskórka i innych nabłonków płaskich oraz ma znaczenie w procesie kancerogenezy. p63 występuje w wielu izoformach zaliczanych do 2 głównych grup: TAp63 oraz ΔNp63. TAp63 są produkowane w bardzo małych stężeniach (z wyjątkiem oocytów). ΔNp63 stanowią dominującą izoformę i występują głównie w podstawnych komórkach nabłonkowych skóry, przydatków, piersi, prostaty i układu moczowego. W przeciwieństwie do TAp63, formy N uznaje się za onkoproteiny. W żeńskim układzie rozrodczym p63 może mieć duże znaczenie w diagnostyce problematycznych raków, gdy rozpoznanie decyduje o dalszym postępowaniu terapeutycznym. Białka p63 biorą też udział w aktywacji transkrypcji późnych genów HPV podczas proliferacji i różnicowania komórek nabłonkowych. Proteiny p63 coraz częściej są wykorzystywane w diagnostyce nowotworów skóry, układu rozrodczego, sutka, głowy i szyi oraz płuc.