Oddziaływanie światła LED na skórę – co nowego w badaniach z ostatnich lat? Część I: W chorobach skóry - Batory, Mirella; Dana, Agnieszka; Erkiert-Polguj, Anna; Augustyniak, Anna M.; Rotsztejn, Helena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2015)
Badania ostatnich lat wskazują na możliwość szerokiego zastosowania światła LED (ang. light emitting diode ) w leczeniu różnych chorób skóry. Wielu badaczy próbuje wskazać mechanizmy oddziaływania różnych długości promieniowania generowanego przez diody elektroluminescencyjne na struktury skóry. Światło LED jako technika nieinwazyjna i nietermiczna może wywoływać wewnątrzkomórkowe reakcje fotobiochemiczne, stymulując proliferację fibroblastów, syntezę kolagenu, czynników wzrostu, wytwarzanie macierzy zewnątrzkomórkowej oraz pobudzenie mikrokrążenia skóry. Niebieskie światło (415 nm) okazało się skuteczne w leczeniu zmian trądzikowych. Stwierdzono także działanie przeciwgrzybicze diod LED (380 nm) w stosunku do drożdżaków z gatunków Malassezia oraz działanie przeciwbakteryjne (405 nm). Terapia światłem LED jest metodą bezpieczną, a do chwili obecnej nie ma w piśmiennictwie doniesień o efektach ubocznych związanych z jej stosowaniem.