Zapalenie mięśni w przebiegu układowej postaci młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów - Gietka, Piotr; Rutkowska-Sak, Lidia; Lisowska, Barbara (Lekarz POZ, 2015)
Postać układowa młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów stanowi ok. 10% wszystkich zachorowań na młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów i w równej mierze dotyczy chłopców i dziewczynek. Charakteryzuje się bólami i/lub obrzękami stawów, wysoką nawracającą gorączką, polimorficzną wysypką skórną i często objawami ze strony innych narządów. Obserwuje się hepatosplenomegalię, powiększenie węzłów chłonnych, zapalenia błon surowiczych, wysokie wskaźniki ostrego procesu zapalnego. Często występują bóle stawów, rzadko natomiast stwierdza się zapalenie mięśni. Przedstawiono przypadek 22-letniego chorego z postacią układową młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów, z dominującymi w początkowym okresie choroby stanami gorączkowymi i objawami zapalenia mięśni, głównie międzyżebrowych. Omówiono obraz kliniczny, problemy diagnostyczne i leczenie.