Współpłacenie to mit? - Garel, Pascal; Notarangelo, Isabella; Lopane, Felice (Menedżer Zdrowia, 2015)
Czy się to komuś podoba, czy nie, nie ma na świecie systemu ochrony zdrowia, w którym można się obyć bez współpłacenia. Hipokryzją jest zatem obiecywanie komukolwiek, że współpłacenia nie będzie. A głównym zadaniem sterników ochrony zdrowia jest ucywilizowanie tej instytucji. O tym, jak sobie z tym radzą kraje Unii, taktuje raport Europejskiej Federacji Szpitali HOPE.