Onkologia modelowa - Żarłok, Ewelina; Stachowicz, Mirosław (Menedżer Zdrowia, 2015)
Zasoby czy potrzeby? Co powinno być pierwsze w dyskusji o tym, jak zmieniać system opieki onkologicznej w Polsce? Wiemy, jakimi kwotami dysponuje NFZ i zgadzamy się, że są one za małe w stosunku do potrzeb. Ale jakie tak naprawdę są potrzeby? Odpowiedź na to pytanie nie jest wbrew pozorom prosta – wszak potrzeby są różne zależnie od lokalizacji nowotworu, jego zaawansowania, ogólnego stanu zdrowia oraz preferencji pacjenta.