Z sumieniem czy bez sumienia - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2015)
7 października Trybunał Konstytucyjny rozpatrywał wniosek Naczelnej Rady Lekarskiej w sprawie zbadania zgodności niektórych przepisów ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty dotyczących prawa do odmowy wykonania świadczenia zdrowotnego niezgodnego z sumieniem (tzw. klauzuli sumienia) z konstytucją. Trybunał potwierdził wagę autonomii zawodowej lekarzy.