Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa w okresie menopauzy - część I - Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Stefańczyk, Ludomir; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
W pracy podjęto analizę ważnego problemu ginekologii okresu menopauzy, jakim jest żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (ŻChZZ). W części I niniejszego artykułu nasza uwaga spoczęła na czynnikach ryzyka choroby charakterystycznych dla okresu menopauzy oraz zmianach zachodzących w tym czasie w organizmie kobiety, powodujących wzrost ryzyka ŻChZZ. Osobną część artykułu poświęcono wpływowi terapii hormonalnej klimakterium – zarówno antykoncepcji doustnej, jak i hormonalnej terapii zastępczej – na powikłania zakrzepowo-zakrzepowe, szczególnie w grupie kobiet obciążonych trombofilią.