Udział pielęgniarki w leczeniu krwią – zasady przetaczania krwi i jej preparatów - Nowicki, Grzegorz J.; Gadzała, Dorota; Ślusarska, Barbara; Piasecka, Honorata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Praca przedstawia zagadnienia związane z podstawami prawnymi krwiolecznictwa w Polsce. Omawia także zadania pielęgniarki w sytuacjach rutynowych i nagłych dotyczących przetoczeń krwi i jej preparatów. Ukazuje zasadnicze aspekty opieki pielęgniarskiej podczas transfuzji oraz postępowania po zabiegu przetoczenia krwi. Podkreśla wagę odpowiedzialności zawodowej pielęgniarki za czynności związane z przetaczaniem krwi i jej preparatów.