Chirurgiczne leczenie zeza u dzieci. Opis przypadku - Kram, Mirosława (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2015)
Zez to nierównoległe ustawienie gałek ocznych spowodowane zaburzeniami widzenia obuocznego lub nieprawidłową ruchomością gałek ocznych. Leczenie zeza u dzieci rozpoczyna się od leczenia zachowawczego. Jego celem jest uniknięcie trwałego obniżenia ostrości wzroku oraz uzyskanie prawidłowego widzenia obuocznego. W przypadku nieskuteczności leczenia zachowawczego stosuje się leczenie chirurgiczne.