Laparoskopia w operacji przepukliny pachwinowej u dzieci z zespołem niewrażliwości na androgeny. Czy i kiedy usuwać gonadę ze wskazań onkologicznych? - Wolak, Przemysław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2015)
Zespół niewrażliwości na androgeny (zespół Morrisa, dawniej określany jako zespół feminizujących jąder) to wrodzone zaburzenie rozwoju płciowego spowodowane różnymi mutacjami w genie kodującym receptor wiążący androgeny. Zespół występuje w postaci kompletnej ( complete androgen insensitivity syndrome – CAIS) albo częściowej ( partial androgen insensitivity syndrome – PAIS). W ok. 1% (wg różnych autorów 0,8–2,4%) przypadków przepuklin pachwinowych u dziewczynek w okresie przed pierwszą miesiączką możemy mieć do czynienia z CAIS. Operacja laparoskopowa zaopatrzenia przepukliny pachwinowej umożliwia wizualną ocenę gonad i ewentualnie pobranie wycinków z gonad. Jest to o wiele prostsze niż w przypadku zabiegu metodą klasyczną.