%0 Journal Article %J Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery %@ 1643-9279 %V 14 %N 2 %D 2015 %F Obrębowski2015 %T Charakterystyka koordynacji czuciowo-ruchowej w procesie połykania %X Połykanie wymaga skoordynowanego współdziałania wielu mięśni o różnym unerwieniu w celu uformowania i przeniesienia kęsa pokarmowego z jamy ustnej do żołądka. Wyróżnia się trzy fazy połykania: ustną, gardłową i przełykową. Mechanizmem chroniącym drogi oddechowe przed aspiracją pokarmu jest zamknięcie światła krtani w fazie gardłowej. W czynnościowym zwieraczu przełyku górnym zasadniczą rolę odgrywa mięsień pierścienno-gardłowy. Połykanie pozostaje pod wpływem wielu ośrodków w mózgowiu łącznie z korą mózgową. %A Obrębowski, Andrzej %P 19-24 %9 journal article %U https://www.termedia.pl/Characteristics-of-the-sensorimotor-coordination-in-the-swallowing-process,11,26468,1,1.html