Rak płaskonabłonkowy języka o niekorzystnym przebiegu klinicznym u 36-letniego chorego – opis przypadku - Philavong, Patryk; Mroczyk, Bartosz; Bartochowska, Anna (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2015)
W artykule został przedstawiony przypadek 36-letniego pacjenta ze zdiagnozowanym rakiem płaskonabłonkowym języka o wysokim zaawansowaniu miejscowym i niekorzystnym przebiegu klinicznym. Pierwotnie był on leczony radiochemioterapią, a następnie kilkakrotnie operowany ze względu na występowanie wznów. W omówieniu zawarto ogólną charakterystykę raka płaskonabłonkowego języka, zwrócono uwagę na czynniki zwiększające ryzyko zachorowania i prawdopodobieństwo nawrotów, przybliżono najnowsze rekomendacje dotyczące procesu diagnostycznego i terapeutycznego.