Rak płaskonabłonkowy języczka – opis przypadku - Krzyżanowska, Marta; Latacz, Justyna; Pastusiak, Tomasz (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2015)
Nowotwory podniebienia miękkiego i języczka należą do grupy nowotworów jamy ustnej i gardła i stanowią 5–12% nowotworów tej okolicy. Najczęściej występują u mężczyzn w 6. i 7. dekadzie życia. Stwierdzono dużą korelację pomiędzy występowaniem nowotworu a spożywaniem alkoholu i paleniem tytoniu. Ze względu na położenie w środkowej linii podniebienia miękkiego często pojawia się obustronne zajęcie węzłów lub węzłów chłonnych strony przeciwnej. Leczeniem z wyboru jest chirurgiczne usunięcie zmiany.