Stand-alone totally thoracoscopic left atrial appendage exclusion using a novel clipping system in patients with high risk of stroke – initial experience and literature review - Suwalski, Piotr; Witkowska, Anna; Drobiński, Dominik; Rozbicka, Joanna; Sypuła, Sławomir; Liszka, Irena; Smoczyński, Radosław; Staromłyński, Jakub; Walecka, Irena; Kosior, Dariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Migotanie przedsionków to najczęściej występująca arytmia w populacji ludzkiej. Wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Główne miejsce powstawania materiału zakrzepowo-zatorowego stanowi uszko lewego przedsionka (left atrial appendage – LAA). Na przestrzeni lat rozwinięto szereg chirurgicznych, przezskórnych i hybrydowych metod zamykania LAA. Ze względu na specyfikę tego obszaru terapie te wiążą się nadal jednak z szeregiem wyzwań i ograniczeń. W pracy przedstawiono pierwsze polskie doświadczenia z izolowanym całkowicie torakoskopowym zamknięciem LAA z użyciem nowego sytemu opartego na mechanizmie klipsowania. Materiał i metody: Czterech pacjentów (1 mężczyzna) w średnim wieku 74 (± 13) lat z przetrwałym, długo trwającym i utrwalonym migotaniem przedsionków zostało zakwalifikowanych do całkowicie torakoskopowego zamknięcia LAA. U wszystkich pacjentów występowały liczne obciążenia dodatkowe oraz nietolerancja lub niestabilny poziom antykoagulacji doustnej (CHA2DS2-VASC > 5, HAS_BLED > 3). U trzech pacjentów wykonano całkowicie torakoskopowe zamknięcie uszka lewego przedsionka. U jednego pacjenta z powodu masywnych zrostów w lewej opłucnej niezbędne było wykonanie minitorakotomii lewostronnej w czwartym międzyżebrzu. Wyniki : U wszystkich pacjentów przebieg śródoperacyjny oraz zamknięcie LAA przebiegało bez powikłań, z potwierdzonym całkowitym wykluczeniem jego światła. Średni czas operacji wyniósł 40 minut, najkrótszy to 20 minut. Pacjenci byli ekstubowani bezpośrednio po lub w przeciągu 2 godziny od zabiegu. Pacjenci zostali wypisani w dobrym stanie do domu we wczesnych dobach. W dwumiesięcznej obserwacji nie wystąpiły zgony, udary ani krwawienia. Wnioski : Pierwsze polskie doświadczenia z całkowicie torakoskopowym systemem do zamykania uszka lewego przedsionka wskazują na wysoką skuteczność oraz bezpieczeństwo tej metody leczenia u pacjentów wysokiego ryzyka udaru mózgu.