Long-term efficacy of surgical ablation of atrial fibrillation in a low-volume centre - Rachwalik, Maciej; Zyśko, Dorota; Bielicki, Grzegorz; Obremska, Marta; Goździk, Anna; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Ablacja chirurgiczna to zabieg rekomendowany dla pacjentów z migotaniem przedsionków ( atrial fibrillation – AF), którzy poddawani są operacjom kardiochirurgicznym. Zabieg ten jest jednak związany z istotnym ryzykiem późnych nawrotów AF. Celem badania była ocena długoterminowej skuteczności zabiegu w odniesieniu do chorób towarzyszących. W skład grupy badanej weszło 22 pacjentów (9 kobiet i 13 mężczyzn), którzy przeszli chirurgiczną ablację AF w latach 2008–2013. Z pacjentami przeprowadzono wywiady przez telefon i poproszono ich o przesłanie wyników wykonanych niedawno badań 12-odprowadzeniowego EKG. Częściowo ustrukturyzowany wywiad składał się z 25 pytań dotyczących historii AF, historii omdleń z całego życia, przedwczesnego występowania chorób sercowo-naczyniowych w rodzinie oraz przechodzonej obecnie terapii. Ponadto przeprowadzono kwestionariusz Epworth, aby zmierzyć senność pacjentów w ciągu dnia, która związana jest z występowaniem obturacyjnego bezdechu sennego. Na podstawie uzyskanych danych obliczono wyniki skal CHADS 2 oraz Epworth dla każdego z pacjentów. Zgodnie z wynikami badania rytm zatokowy lub prawidłowy rytm stymulowany dwukomorowo występował u 6 pacjentów (27%), a migotanie przedsionków – u 16 pacjentów. Analiza wielowymiarowa wykazała, że wyniki skali Epworth > 9, wyniki CHADS 2 > 0 oraz przetrwały typ AF były związane ze złymi wynikami ablacji chirurgicznej. Podsumowując, rokowanie dla pacjentów z AF w zakresie utrzymania rytmu zatokowego wygląda podobnie w przypadku pacjentów leczonych ablacją chirurgiczną i pacjentów poddawanych ablacji częstotliwościami radiowymi. Ponadto, zarówno u pacjentów leczonych chirurgicznie, jak i u pacjentów leczonych ablacją częstotliwościami radiowymi istotną rolę w nawracaniu AF odgrywają te same czynniki predysponujące.