Aortic cusp extension valvuloplasty: repair with an extracellular patch - Przybylski, Roman; Pawlak, Szymon; Śliwka, Joanna; Urlik, Maciej; Maruszewski, Marcin; Kukulski, Tomasz; Nożyński, Jerzy; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp : W doświadczonych ośrodkach zwiększa się liczba wykonywanych plastyk zastawki aortalnej. Celem pracy była ocena wyników klinicznych i echokardiograficznych po rekonstrukcji zastawki aortalnej z użyciem nowej techniki operacyjnej. Materiał i metody : Badaniami objęto 30 chorych (23 mężczyzn i 7 kobiet) w średnim wieku 35 ± 14 lat. U chorych z tętniakiem opuszki aorty wykonywano reimplantację albo egzoprotetyczną naprawę. Następnie wykonywano podspoidłową plastykę, plikację płatka, ścięcie zwłókniałego wolnego brzegu płatka, komisurotomię. Powiększano płatki zastawki łatkami. Od 2013 r. łatki były wycinane z macierzy zewnątrzkomórkowej. Wyniki : Średni czas zakleszczenia aorty wyniósł 90 ± 32 minuty. Średni czas krążenia pozaustrojowego wyniósł 126 ± 38 minut. Nie było zgonów szpitalnych. Reoperacja z powodu zwiększonego drenażu była konieczna u 1 pacjenta. W dalszym przebiegu, po roku, jednego pacjenta reoperowano z powodu zapalenia wsierdzia. Wszyscy pacjenci żyją i pozostają w klasie NYHA I. Wyniki badań echokardiograficznych potwierdzają dobrą funkcję naprawionych zastawek aortalnych. Wnioski : Wprowadzona nowa technika operacyjna cechuje się dobrym wynikiem krótkoterminowym.