Total mechanical stapled oesophagogastric anastomosis on the neck in oesophageal cancer – prevention of postoperative mediastinal complications - Zieliński, Jacek; Jaworski, Radosław; Irga-Jaworska, Ninela; Haponiuk, Ireneusz; Jaśkiewicz, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Zespolenie przełykowo-żołądkowe po resekcji przełyku często wykonuje się na szyi. Choć opisano dotychczas kilka różnych technik wytwarzania zespolenia przełykowo-żołądkowego, zarówno zabiegi ręczne, jak i mechaniczne obciążone są ryzykiem przecieku i zwężenia. Przedstawiona przez autorów prosta technika zespolenia przełykowo-żołądkowego jest modyfikacją zespolenia mechanicznego z wykorzystaniem staplera okrężnego w celu zapobieżenia pooperacyjnym przeciekom i towarzyszącym powikłaniom śródpiersia. Od 2008 r. autorzy wykonali 9 zespoleń przełykowo-żołądkowych po resekcjach przełyku. Średni wiek operowanych pacjentów wyniósł 54 lata. We wczesnym okresie pooperacyjnym nie odnotowano żadnego zgonu wśród operowanych pacjentów. Średni czas obserwacji pacjentów operowanych na oddziale do momentu analizy wyniósł 17 miesięcy. W analizowanej grupie nie odnotowano przecieków, zwężeń ani powikłań śródpiersia. Według doświadczenia autorów zespolenie mechaniczne przy użyciu staplera okrężnego wydaje się skracać czas zabiegu oraz istotnie zmniejsza występowanie przecieków z zespolenia. Opisywany typ zespolenia może zmniejszać liczbę zwężeń pooperacyjnych oraz najbardziej niebezpiecznych infekcji śródpiersia.