Pulmonary artery aneurysm in an adult patient with idiopathic dilatation of the pulmonary artery - Betkier-Lipińska, Katarzyna; Suwalski, Grzegorz; Czarkowski, Sebastian; Hendzel, Piotr; Cwetsch, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Idiopatyczne poszerzenie pnia tętnicy płucnej ( idiopathic dilatation of the pulmonary artery – IDPA) jest rzadką wrodzoną wadą serca. Jednostka ta została opisana ponad 100 lat temu i na przestrzeni czasu stworzono szereg jej definicji. Niemniej od wielu dekad nie aktualizowano kryteriów diagnostycznych ani wytycznych leczenia. Tętniak tętnicy płucnej na podłożu innym niż IDPA może być wadą letalną. Odległe rokowanie u pacjentów z IDPA nie jest dobrze poznane, dlatego wskazania do leczenia farmakologicznego oraz chirurgicznego nie są oparte na dostatecznych danych naukowych. W pracy zaprezentowano przypadek 54-letniego pacjenta z IDPA, u którego udokumentowano systematyczne poszerzanie się pnia tętnicy płucnej i który pozostawał w obserwacji przez 36 lat bez konieczności podjęcia leczenia chirurgicznego.