Conservative approach to mitral valve replacement in hypertrophic cardiomyopathy with systolic anterior motion – a case report - Suder, Bogdan; Bartus, Krzysztof; Szymoński, Krzysztof; Wasilewski, Grzegorz; Sadowski, Jerzy; Kapelak, Boguslaw (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
W pracy przedstawiono przypadek 60-letniego pacjenta zakwalifikowanego do wykonania zabiegu chirurgicznego z rozpoznaną kardiomiopatią przerostową ( hypertrophic cardiomyopathy – HCM), znacznie podwyższonym gradientem w drodze odpływu z lewej komory ( left ventricular outflow tract – LVOT) oraz nieprawidłowym ruchem skurczowym przedniego płatka zastawki mitralnej ( systolic anterior motion – SAM). W trakcie operacji wykonano miektomię przegrodową sposobem Morrowa, lecz pomimo nieustępującego SAM i utrzymujących się podwyższonych gradientów w LVOT odstąpiono od wymiany zastawki mitralnej. Autorzy prezentują konserwatywne podejście do wymiany zastawki mitralnej podczas operacji HCM.