Single lung transplantation in a patient with retrospective positive cross-match - Lesińska, Anna Justyna; Piotrowska, Maria; Dec, Paweł; Wasilewski, Piotr; Kubisa, Anna; Pieróg, Jarosław; Wójcik, Norbert; Czarnecka, Michalina; Kubisa, Bartosz; Grodzki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Transplantacja płuc jest metodą pozwalającą na leczenie pacjentów w przypadku takich jednostek chorobowych, jak przewlekła obturacyjna choroba płuc, śródmiąższowe idiopatyczne włóknienie płuc, mukowiscydoza i pierwotne nadciśnienie płucne. Głównym celem przeszczepienia płuc jest przedłużenie oraz poprawienie komfortu życia pacjentowi. Liczba operacji jest jednak ograniczona liczbą dostępnych do celów transplantacji narządów. W pracy przedstawiono przypadek 58-letniej chorej w stadium niewydolności oddechowej przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, która została zakwalifikowana do przeszczepienia płuc. Z powodu trudności technicznych, śródoperacyjnie zadecydowano o wszczepieniu lewego płuca dawcy w miejsce prawego płuca biorcy. Retrospektywnie wykazano dodatnią próbę krzyżową, z powodu której przeprowadzono 5 zabiegów plazmaferezy oraz wdrożono leczenie ludzkimi immunoglobulinami i rituksymabem w celu eliminacji produkcji przeciwciał limfocytotoksycznych. Pacjentka po przeszczepie przeżyła 498 dni, w tym 271 w szpitalu.