Bilateral elastofibroma dorsi: a case report of an uncommon and under-diagnosed tumor - Braun, Stefanie; Richter, Matthias; Ernst, Tom; Flade, Andreas; Uhlmann, Dirk (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Włókniak sprężysty grzbietu, zwany też włókniakiem z włókien elastycznych ( elastofibroma dorsi ), jest rzadkim łagodnym guzem występującym w obszarze pleców pomiędzy mięśniem najszerszym grzbietu a mięśniami równoległobocznymi. Guz rozwija się zazwyczaj jednostronnie, ale w 10% przypadków występuje po obu stronach. Jego etiologia wciąż jest przedmiotem dyskusji. W pracy przedstawiono przypadek 51-letniego pacjenta z obustronnym włókniakiem sprężystym grzbietu. Leczeniem z wyboru była resekcja chirurgiczna. W czasie jednorocznej obserwacji nie odnotowano żadnych odległych powikłań.