Diffuse pulmonary haemorrhage accompanied by haemothorax as a rare presentation of primary lung angiosarcoma - Modrzewska, Katarzyna; Radzikowska, Elżbieta; Szołkowska, Małgorzata; Oniszh, Karina; Szczęsna, Magdalena; Roszkowski-Śliż, Kazimierz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Pierwotny płucny naczyniakomięsak ( angiosarcoma ) jest niezwykle rzadką chorobą. Badanie tomografii komputerowej płuc demonstruje najczęściej pojedyncze guzy lub mnogie guzki, czasami z towarzyszącymi zmianami o typie matowej szyby lub płynu opłucnowego. Rozpoznanie ustala się na podstawie oceny histologicznej, która uwidacznia wrzecionowate komórki epitelioidalne wybarwiające się w kierunku markerów śródbłonkowych (czynnik VIII, CD 31, CD34, Fli-1, Ulex europaeus agglutinin 1, vimentina). Rokowanie jest bardzo złe, nadal poszukiwane są skuteczne metody leczenia. W pracy zaprezentowano przypadek 65-letniej pacjentki z 4-miesięcznym wywiadem krwioplucia, kaszlu i duszności. Początkowe badania radiologiczne sugerowały śródmiąższową chorobę płuc. Po miesiącu obraz kliniczny ewoluował w kierunku rozsianego krwawienia płucnego z towarzyszącym krwiakiem opłucnej. Rozpoznanie pierwotnej płucnej angiosarcomy zostało ustalone na podstawie oceny histologicznej i immunohistochemicznej bioptatów płuc i opłucnej pobranych drogą wideotorakoskopii.