Predominant location of coronary artery atherosclerosis in the left anterior descending artery. The impact of septal perforators and the myocardial bridging effect - Wasilewski, Jarosław; Niedziela, Jacek; Osadnik, Tadeusz; Duszańska, Agata; Sraga, Wojciech; Desperak, Piotr; Myga-Porosiło, Jolanta; Jackowska, Zuzanna; Nowakowski, Andrzej; Głowacki, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2015)
Wstęp: Miażdżyca tętnic wieńcowych objawia się charakterystycznym wzorem dystrybucji blaszki miażdżycowej pomimo ogólnoustrojowego narażenia na czynniki ryzyka. Autorzy przedstawiają hipotezę, że miejscowe siły hemodynamiczne wywołane przez skurczowy ucisk wewnątrzmięśniowych perforatorów przegrody mogą mieć udział w procesach miażdżycowych w gałęzi międzykomorowej przedniej lewej tętnicy wieńcowej ( left anterior descending – LAD) w sąsiedztwie odejścia tętnic przegrodowych. Materiał i metody: Badanie angiograficzne za pomocą 64-rzędowej tomografii komputerowej przeprowadzono u 309 kolejnych pacjentów (92 mężczyzn i 217 kobiet), średnia wieku 59,9 roku. Przestrzenną dystrybucję blaszki w gałęzi LAD przeanalizowano w odniesieniu do miejsca odejścia gałęzi przegrodowych. Omówiono dystrybucję blaszki w całym układzie tętnic wieńcowych. Wyniki : Dodatni wynik wskaźnika uwapnienia tętnic wieńcowych ( coronary calcium score – CCS) odnotowano u 164 (53,1%) pacjentów. U pacjentów z CCS > 0 zwapnienia były częstsze w gałęzi LAD (n = 150, 91,5%) w porównaniu z prawą tętnicą wieńcową (RCA) (n = 94, 57,3%), gałęzią okalającą (CX) (n = 76, 46,3%) czy pniem lewej tętnicy wieńcowej (n = 42, 25,6%). Całkowity CCS był wyższy w gałęziach LAD – 46,1 (IQR: 104,2) i RCA – 34,1 (IQR: 90,7) niż w gałęzi CX – 16,8 (IQR: 61,3). U pacjentów, u których zwapnienie występowało tylko w jednym naczyniu (n = 54), zmieniona patologicznie była najczęściej gałąź LAD (n = 42, 77,8%). U pacjentów ze zmianami ograniczonymi jedynie do LAD blaszka była najczęściej umiejscowiona (n = 37, 88,1%) w sąsiedztwie odejścia tętnic przegrodowych. Wnioski : Zwapnienia wieńcowe występują najczęściej w gałęzi międzykomorowej przedniej LAD w pobliżu odejścia gałęzi przegrodowej. Wyjaśnieniem tego zjawiska może być dynamiczny ucisk wewnątrzmięśniowych tętnic przegrodowych, który może powodować zaburzenia przepływu w sąsiadującym segmencie gałęzi LAD.