Kliniczna ocena w obserwacji krótkoterminowej skuteczności pimekrolimusu w leczeniu atopowego zapalenia w obrębie zmian skórnych u dzieci i młodzieży - Kurzawa, Ryszard; Wanat-Krzak, Małgorzata; Pisiewicz, Krzysztof; Jędrys-Kłucjasz, Urszula; Wójcik, Adam (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Wprowadzenie: Atopowe zapalenie skóry jest jedną z najczęstszych chorób skóry wieku dziecięcego. Jego leczenie bardzo często niesie wiele problemów zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy i wymaga ich wzajemnej współpracy. Głównymi lekami przeciwzapalnymi stosowanymi dotychczas w leczeniu AZS były glikokortykosteroidy miejscowe (mGKS). Jednak ich stosowanie związane jest z ryzykiem wystąpienia działań ubocznych. Od niedawna dostępne są również nowe leki przeciwzapalne – miejscowo stosowane inhibitory kalcyneuryny. Cel pracy: Celem badania była kliniczna skuteczność 1% kremu pimekrolimus w leczeniu atopowego zapalenia skóry u dzieci i młodzieży w obserwacji krótkoterminowej. Materiał i metody: Badaniem objęto 40 dzieci i młodzieży chorych na AZS o stopniu ciężkości od łagodnego do umiarkowanego, u których 2 razy dziennie w obrębie zmian skórnych stosowano 1% krem pimekrolimus. W trakcie każdej wizyty oceniano stopień rozległości i nasilenia zmian skórnych wg skali EASI ( Eczema Area and Severity Index ), występowanie świądu i zaburzeń snu (ocena pacjenta lub rodziców w skali od 1–10). Wyniki: W dniu włączenia do badania średnia wartość wskaźnika EASI wynosiła 12,0, stopień nasilenia świądu oceniany był średnio na 6,2, a stopień nasilenia zaburzeń snu na 4,5. Po 3 dniach leczenia wartość wskaźnika EASI zmniejszyła się do 5,9, stopień nasilenia świądu zmniejszył się do 3,2, natomiast stopień zaburzeń snu zmniejszył się do 2,1. Różnice te są istotne statystycznie. Wnioski: Uzyskane wyniki wykazują, że 1% krem pimekrolimus jest skuteczny już po 3 dniach stosowania leku. Objawia się to zarówno statystycznie znamienną poprawą stanu klinicznego chorego, jak i zmniejszeniem nasilenia świądu i zaburzeń snu.