Współczesna diagnostyka skórnych chłoniaków T-komórkowych - Grzanka, Aleksandra; Placek, Waldemar (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Pierwotne chłoniaki skórne z komórek T są zróżnicowaną grupą chorób limfoproliferacyjnych, wywodzących się pierwotnie ze skóry. Diagnostyka tej grupy chorób na podstawie obrazu klinicznego i histopatologicznego jest niewystarczająca. Pomocne są metody immunohistochemiczne, immunocytochemiczne oraz molekularne. Szczególnie te ostatnie pozwalają, dzięki badaniu rearanżacji genów receptora TCR, na wczesne wykrycie i umiejscowienie rozrostu nowotworowego oraz monitorowane rozwoju choroby. Artykuł omawia w zarysie współczesne metody diagnostyczne chłoniaków skóry.