Ocena efektów chirurgicznego wycięcia raków podstawnokomórkowych z zastosowaniem wolnych przeszczepów skóry – doświadczenia własne - Wyględowska-Kania, Mariola; Krauze, Ewa; Kamińska-Winciorek, Grażyna; Pierzchała, Ewa; Sosnowska, Agata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Wprowadzenie: Terapia raka podstawnokomórkowego dotyczącego skóry twarzy ze względu na specyficzne warunki anatomiczne i funkcjonalne wymaga wdrożenia odpowiednich technik operacyjnych. Cel pracy: W pracy przedstawiono efekty chirurgicznego leczenia raka podstawnokomórkowego z zastosowaniem wolnych przeszczepów skóry z uwzględnieniem skuteczności, bezpieczeństwa oraz końcowego efektu kosmetycznego zastosowanej terapii. Materiał i metody: Obserwacją objęto 20 pacjentów (13 mężczyzn i 7 kobiet) leczonych w Gabinecie Dermatochirugii ŚAM w Katowicach, z rozpoznanym klinicznie i histopatologicznie rakiem podstawnokomórkowym. Ze względu na lokalizację, wielkość ogniska oraz wymóg radykalności zabiegu w leczeniu zastosowano chirurgiczne wycięcie zmiany chorobowej w całości, z marginesem skóry zdrowej. Ubytek pokrywano wolnym przeszczepem skóry pobranej z okolicy zausznej. W efekcie końcowym ocenie poddano przebieg gojenia, radykalność zabiegu oraz końcowy efekt kosmetyczny. Wyniki: Wyniki końcowe powyższego leczenia były zadowalające pod względem leczniczym, kosmetycznym i funkcjonalnym. Wnioski: Z obserwacji klinicznej wynika, że w przypadku zmian rozległych lub zlokalizowanych w okolicach anatomicznych, uniemożliwiających proste wycięcie ogniska wymagane jest wdrożenie plastycznych technik operacyjnych. Jedną z nich jest zastosowanie wolnych przeszczepów skóry.